INKA ATTRAKSJONER I PERU

image

Inkariket som på deres eget språk Quechua blir kaldt Tawantisuyu, var et indiansk samfunn i Sør Amerika som strakte seg over landene Peru, Ecuador, Bolivia, Chile, Argentina og deler av Colombia. Det eksisterte frem til 1533 da Spanjolene inntok Peru og Inka hovedstaden Cusco.
Inkaene har ikke noe nedskrevet så deres historie og kultur er basert på muntlige fortellinger, spanjolenes oppfatning samt de massive Inka ruinene.

Nå var dagen kommet og vi skulle gå de gamle stiene frem til Machu Picchu. Den første kvelden var det et kort infomøte om hvordan løypen så ut og ikke minst hvor mye bagasje vi kunne ta med. Vi hadde max 6 kg til rådighet som porterne skulle bære. Når sovepose og liggeunderlag skulle regnes med hadde vi kun 2 ½ kg til fri disposisjon. Utrolig hvor fort man fyller opp 2 ½ kg når man skal ha med både toalettsaker og ekstra varmt tøy for 4 dager. I tillegg hadde vi en egen dagsekk som vi selv skulle bære, her kunne vi nok ha droppet halvparten av innholdet 🙂

Første dag ble en behagelig afære da vi ble kjørt fra sted til sted. Vi startet på høyden over Cusco før turen gikk vider til landsbyen Ccaccaccollo (Planeterra prosjekt)*. Vi kunne ikke fått en bedre guide enn Elisa, stolt og entusiastisk delte han all sin kunnskap om Inkaenes historie og kultur. I Ccaccaccollo fikk vi innføring i hvordan de farget garn av urter fra nærområdet, vevemetoder og mønster. Damene i landsbyen hadde noen helt fantastiske drakter og på hatten kunne du se om de var gift eller ugift. Når bremmen på hatten peker nedover er du gift. Et strikketøy i hånden var alltid på plass. Ulla var fra alpakka og baby lama og vi fikk et lite tips om at kjøper du strikketøy gatelangs så er det ikke sikkert det er baby lama men heller “mabye lama” Det er ikke få sokker og luer vi har sendt hjem, det blir godt til neste vinter.

Videre gikk ferden til landsbyen Pisac og ruinene på en høyde med utsikt over Sacred Valley hvor verdens største, mest fargerike og beste maiskolber blir dyrket.
Når man står der oppe kan man ikke bli annet enn imponert over de massive terrassene som ble brukt til dyrking av mat og de enorme byggverkene. Oppover fjellsiden kunne vi se mange små grotter, dette var Inkaenes gravplass. De begravde sine slektninger i huler i fjellveggen sammen med personlige eiendeler deriblant gull. Dette fant selvfølgelig spanjolene ut så derfor er de alle sammen i dag plyndret og ødelagt.

Vår første dag endte i den koselige landsbyen Ollantaytambo. Over gamle Inkaruiner har spanjolene bygd sine egen hus, men det var her spanjolene led store tap den første gangen de prøvde å erobre landsbyen. Her får vi virkelig innblikk i Inkaens fantastiske byggeteknikk. Her er det “kjøleskap” bygd oppover fjellsiden, egne dusjer og bad, finurlige vannkanaler samt massive terrasser og byggverk. Dette har vært en urban kongelig landsby og den siste Inkabyen som til slutt ble erobret av spanjolene. Spansk påvirkning gjorde det lett å se hvor det bodde single menn i denne byen. 2 okser på taket betyr at her bor det et ektepar.
I denne lille landsbyen hadde vi vår første overnatting sammen med resten av vårt herlige reisefølge.

Klem fra Grethe og Anne Mette

*Planeterra prosjekter.
G-adventure støtter ulike prosjekter i alle land hvor de har guidet turer. Prosjektet de støtter i Peru er landsbyen Ccaccaccollo. Her jobber alle mennene som portere på Inka turene og kvinnene har fått hjelp til å starte et veve cooperativ.

This entry was posted in Reise.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *