INKAHOVEDSTADEN CUSCO

image

Det var ikke mye vi hadde planlagt før vi reiset fra Norge men et stort mål sto på listen, Machu Picchu.

Nå var vi kommet til startstreken for dette eventyret nemlig byen Cusco i Peru. En koselig landsby ca 3300 moh som er på UNESCO sin verdensarvliste. Byen var Inka hovedstaden og det religiøse sentrum fra ca 1300 – 1532 til spanjolene tok over i 1533. Dette preger bebyggelsen i byen hvor hus i spansk kolonistil står på gamle inkaruiner. Mye ble ødelagt og brukt til å bygge gigantiske katedraler og noen av de finner du på den åpne plassen Plaza de Armas som er byens kjerne. I byen og områdene rundt finner du ruiner fra tiden før og under Inka perioden. Før inkaene overtok Cusco var det Killke kulturen som dominert området fra ca.900-1200 tallet. I denne perioden ble det også bygget massive konstruksjoner som f.eks tempel, veier og vanningssystem disse kan du finne i området Saksaywaman (utales nesten som sexy woman). På en høyde med utsikt over hele byen står Cristo Blanko, den er veldig lik Kristusstatuen i Rio men på langt nær så stor.
Bybildet ellers preges av indianerkvinner i fargerike klær og turister med nyinnkjøpt alpakka genser og lue. Over 2 millioner turister besøker denne byen hvert år hvor de fleste har samme mål som oss.
To nye drikker ble testet ut i Cusco, Inca kola og Coca tea. Inca kola smaker bedre enn den ser ut med sin ubestemmelige gule farge. Coca bladene tygges eller drikkes som tea i store mengder både i Bolivia og Peru. Den hjelper mot høydesyke, mavetrøbbel, fyllesyke og en rekke andre plager. Den gir ingen rus bortsett fra litt ekstra energi og bladene får du på alle hoteller og kafeer eller du kan kjøpe de for en billig penge i butikken på hjørnet.
Våre vente dager i Cusco ble brukt til å tusle gatelangs i de smale smugene, gå på Inka museet å samle krefter til Inka trailen.

Klem fra Anne Mette og Grethe

This entry was posted in Reise.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *