ROTORUA

image

Rotorua en liten koselig landsby med ca 55000 innbyggere hvor store deler av byen lukter råttent egg og nei man venner seg ikke til denne lukten 🙂 Byen ligger ved innsjøen Lake Rotorua på Nordøya og i alt 17 små og store innsjøer ligger i området. Allerede på bussen inn til byen kunne vi se damp komme opp fra sprekker i jorden. Her er det ikke uvanlig å ha sin egen private varmekilde i hagen hvor man har fri oppvarming av huset og maten. Alle offentlige bygg blir også varmet opp av disse kildene. Siden Rotorua er kjent for sin geotermiske aktivitet strømmer det ca 3 mill turister hit hvert år og flere gater er fylt med kun hoteller og moteller. Bare det å gå rundt i byen er en opplevelse i seg selv, koselige små hus, historiske flotte bygninger, svarte hissige svaner på innsjøen (det er det første gang vi har sett), damp fra kumlokk i gatene og parker med varme kilder er noe av det du får oppleve. Har du lyst til å kose deg litt ekstra er det mulighet for både mineralbad og gjørmebad på byens offentlige Spa. Det skal visstnok gjøre deg yngre men nå biter vi ikke på den lengre.
Dette er et gammelt Maoriområde og deres levemåte og kultur står heldigvis sterkt her. Det sies at tilpasningen for Maoriene har gått forholdsvis smertefritt men det har gått på bekostning av deres egne tradisjoner, levemåte og ikke minst språk. På Kultursenteret får barn og unge i dag opplæring i de gamle tradisjonene som treskjæring, fletteteknikker, dans og ikke minst sitt eget språk og kultur.
Frontene på husene er som kroppen, hodet øverst, skråtaket er armene og veggene er føttene, så går man inn i magen uten sko selvfølgelig. Det er ikke uvanlig å se både barn og voksne gå barbeint rundt i byen sommer som vinter. Fingrene på de store og små menneskelige trefigurene representerer fødselen, livet og døden mens tommelen som alltid peker bakover er livet etter døden.
Med vår guide Trent fikk vi mange geologiske og historiske fakta om landet og menneskene som er stolte av sin bakgrunn og som har klart å bevare mye av sin identitet selv om det fremdeles er mange problemer som man nå prøver å ta tak i.

Illeluktende klem fra Anne Mette og Grethe

image
image

This entry was posted in Reise.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *