GEYSIR – THERMAL WONDERLAND

IMG_1373

En trolsk stemning med vond lukt, geysir, gjørmebad og syrevann med syke farger fikk vi i Rotorua, skulle tro en var på en fremmed planet. Ser man bort ifra stanken av råttent egg så var synsinntrykkene store. Charlies Angles bestående av Grethe, Anne Mette og Shanti fikk en privat innføring i New Zealands voldsomme naturfenomener i Wai–O–Tapi Thermal Wonderland. Shanti var den som ga oss Charlie´s Angels navnet, og for ei dame ☺
New Zealand som ligger i den sørvestlige delen av Stillehavet består av 2 hovedøyer, Nordøya og Sørøya. Disse ligger der hvor 2 jordskorpeplater møter hverandre og dette skaper vulkaner, jordskjelv og geysirer. Ifølge vår guide Trent blir endringene i jordskorpen nøye målt og passet på, men man lurer seg selv hvis en tror en kan ha full kontroll på naturen. Det fikk dessverre New Zealand oppleve så sent som i 2010 og 2011 da de ble rammet av kraftige jordskjelv hvor over 180 mennesker ble drept.
En geysir er en naturlig varm kilde som periodisk har utbrudd der varmt vann og damp blir kastet opp i luften. Navnet geysir kommer fra Island og betyr å sprute.
Siden man ikke vet når disse utbruddene kommer fremskynder man de i dag med såpe for å tilfredsstille publikum. For mange år siden var det noen fanger som oppdaget effekten såpen hadde på utbruddene. Etter en lang dag med straffarbeid gikk de til den varme kilden for å vaske seg selv og klærne. Etter kort tid hørte de en buldring og varmt vann slengte klærne til himmels og mennene til skogs. Slik ble det til at man både på Island og New Zealand bruker såpe for at vi skal slippe å vente i timer og dager på neste utbrudd.

Klem fra Charlie´s Angels

This entry was posted in Reise.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *