MAORI

image

På vulkanøya New Zealand som virkelig er Down Under har vi nå tilbragt de siste 14 dagene, lengre bort fra Norge kan vi ikke komme før vi begynner på hjemveien.
Etter noen rolige dager i Auckland tok vi bussen til Rotorua og samme dag var det tur til Tamakai Maori Village som stod på programmet. Maoriene er det opprinnelige folket på New Zealand som de kaller Aotearoa, oversatt betyr det «den lange hvite skyens land». De innvandret fra Polynesia fra ca. 950 – 1350, for så vidt ikke så lenge siden. Den først kontakten med de hvite kolonistene fra 1769 – 1840 var forholdsvis fredelig men i takt med at kolonistene kjøpte opp mer land økte også motsetningene. Kolonistene brakte med seg våpen og epidemier noe som hadde stor innvirkning på befolkningen. Mange bukket under på grunn av sykdom i tillegg ble stammekrigene betydelig blodigere med de nyervervede våpnene. I dag er det totalt ca. 600000 Maorier, mange halvblods da det har vært og er vanlig med ekteskap med andre nasjonaliteter. Naturlig nok er mye av blandingen engelsk siden dette har vært en engelsk koloni men nordmenn har også kommet sjøveien hit og kost seg litt ekstra fikk vi opplyst. Maoriene er stolte av sin kultur og har klart å bevare mye av denne. De har kjempet og kjemper fortsatt en kamp for sine rettigheter til landområder og bevaring av sin historie og identitet. Det som de kanskje er mest kjent for er krigsdansen HAKA og kroppstatoveringene. Krigsdansen har mye tunge og øyebevegelser som kan skremme de fleste. Landslaget deres i rugby starter alle kamper med denne dansen med stor suksess. Tatoveringen i ansiktet er som vårt pass, her har de tatovert sin slektshistorie og familiebakgrunn i hele ansiktet slik at alle andre kan se hvilken stamme og klan de tilhører. Kvinnene har tatovert haken, en tradisjon som er blitt tatt opp igjen hos noen av de unge kvinnene i dag.
Det ble en stemningsfull og ikke minst moro tur til landsbyen. De som var her hadde det i alle fall moro på jobb, her satt vitsene, kommentarene og sangene løst. På hjemturen måtte alle synge en sang på sitt eget språk, vi imponerte stort med vår egen versjon av ”lille petter edderkopp” ☺

Kia Ora Anne Mette og Grethe

image

 

This entry was posted in Reise.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *