KATA TJUTA

image
Kata Tjuta som betyr mange hoder og bedre kjent under navnet Olga er like rød i solen men høyere enn Uluru. Den høyeste toppen er på hele 546 meter og fjellkjeden består av 36 små og store fjelltopper. Dette fjellet er ikke ansett som hellig og derfor var det fritt frem å ta bilder noe som var forbudt enkelte steder rundt Uluru. Vi hadde stått opp kl. 0400 for å få med soloppgangen så heldigvis var temperaturen levelig i alle fall i starten. Valley of the winds het ruten som vi gikk og ja tidvis fikk vi da en liten bris på den 7 km lange løypen.
Når man drar på organisert tur med guide får man mange historier med på kjøpet både om opprinnelsen og geologien rent faglig men ikke minst Aboriginens kultur, levesett, tro og overbevisning. Vi fikk historier om hva enkelte merker i fjellet forestilte mens andre var hemmelig. De som var allmenkjent var såkalte barnehistorier, disse blir fortalt til barna og derfor tilgjengelig for alle. Det er kvinnenes historier og mennenes historier og de må på ingen måte formidles til det motsatte kjønn. Skulle det skje var det en alvorlig forbrytelse og straffen var et spyd i låret, de heldige overlevde. Aboriginene hadde over 700 ulike språk, i dag er det bare i overkant av 20 som betegnes som friske det vil si at de snakkes til daglig også av barn. Familiebåndene er sterke, er det noen som har jobb og tjener penger gis disse bort til slektninger som ikke har noen inntekt. Aboriginene gravlegges der hvor de blir født og hele familien må være samlet. Å få samlet alle kan ta opptil 14 dager og gjør det noe uforutsigbart for arbeidsgiverne, på kort varsel må de forlate arbeidsplassen på ubestemt tid og dette kan selvfølgelig skje flere ganger i året.
Sterke historier om mennesker som ønsker å bevare sin arv på best mulig måte og som besitter en unik kunnskap om naturen og omgivelsene. Som urbefolkningen verden over har de vært utsatt for mye diskriminering og urett, får håpe planleggingen for fremtiden kan fortsette med respekt, forståelse og samarbeid.

Klem fra 2 svette fjellfarere

This entry was posted in Reise.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *