ULURU

image
Etter 39 timer på buss fra Airlie Beach til Sydney og en 3 ½ timers flytur var vi endelig fremme ved målet Uluru i Ayers Rock midt i Austarlia. Det var som å komme til en annen verden, rød ørkensand så langt øyet kunne se, 40 varmegrader og midt der ute i det flate landskapet så vi det røde fjellet Uluru. Fjellet er egentlig grått men når jernet i sanden oksyderer blir det rødt. Uluru ble gitt tilbake til Aboriginene i 1985, det ble så leaset ut til Australia i 99 år. I dag samarbeider Aboriginene og Australia om driften av fjellene og Nasjonalparken. Uluru er hellig for lokalbefolkningen så i dag blir det sett på som respektløst å bestige fjellet. Det er ikke forbudt og et veldig lavt rekkverk slynger seg opp fjellsiden men ruten blir stengt ved ekstrem varme, kraftig vind og ved rituelle seremonier. Vi besteg selvsagt ikke fjellet og som vår guide påpekte er det ikke her du markerer styrke ved å bestige toppen, den er bare 348 meter på det høyeste og resten av fjellet ligger 5-6 km under jorden. Det er området rundt fjellet som er fasinerende med alle sine grotter og formasjoner. Her var det merker i fjellet som forstilte slanger, drager og øgler og alle hadde sin historie hos Aboriginene. Du kan velge kortere eller lengre stier rundt fjellet men noen av de blir stengt ved ekstrem varme. Vi fikk ekstrem varme så bare de korte rutene var åpne. Man skulle tro det var tørt og farveløst siden vi var i ørkenen, men på grunn av unormalt mye regn den siste tiden var det grønt og vann, såpass mye vann at et av vannhullene var stort nok til at barna kunne stupe uti.
Dette sandstenfjellet som skiftet form og farge alt etter solens posisjon og som var like vakker i solnedgang som i soloppgang var virkelig verdt turen.

Klem fra Grethe og Anne Mette

This entry was posted in Reise.

One thought on “ULURU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *