CU CHI TUNNELENE

image

Cu Chi tunnelene som ligger 7 mil utenfor Ho Chi Minh City er et utrolig nettverk av underjordiske tunneler som ble påbegynt i 1940 da de kjempet for uavhengighet fra Frankrike, men ble ytterligere utvidet under Vietnam krigen som startet i ca 1957. I dette ca 250 km lange nettverket av tunneler var det sykehus, skole, vannforsyning, kommando sentral og gjemmested for Viet Cong og Cu Chi geriljaen, for å si det enkelt, en liten by under jorden. Her oppholdt de seg i dagevis og var bare oppe om natten for å jobbe, dyrke mat og for å få luft. Problemer med lufttilførselen, parasitter, malaria, slanger og andre kryp gjorde livet i tunnelene til et helvete og mange døde. Tunnelene er fra 0,5-1 meter så man skjønner godt at de store amerikanere ikke kunne komme seg ned her. Det blir ikke mindre imponerende når man vet at tunnelene er utgravd for hånd og at mye av jorden er frakte og dumpet i Mekong elven flere kilometer unna. Tunnelene ligger fra 3 -12 meter under jorden og tålte tanks på over 50 tonn og bomber på opptil 100 kg.
Med en litt klaustrofobisk følelse klarte vi å komme oss under jorden på de korte strekningene.

Strike a pose hugs from Grethe og Anne Mette

image

This entry was posted in Reise.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *