PHNOM PHEN

 

Phnom Phen den største byen og hovedstaden i Kambodsja.
Det er her vi besøkte The Killing Fields og Folkemordmuseet Toul Sleng. 17. april 1975 ble byens befolkning som den gang var 2 mill fordrevet ut av Røde Khmer

image
The Killing Fields Choeung Ek er et av de mange retterstedene i Kambodsja der Røde Khmer regimet drepte sine motstandere mellom 1975 og 1979. 17000 personer ble drept her i denne perioden. Choeung Ek er opprinnelig en gammel frukthage og kinesisk gravlund. I dag er Choeung Ek et minnesmerke, her står det nå en buddhistisk stupa som er fylt med mer enn 5000 hodeskaller. Filmen The Killing Fields (Dødsmarkene) fra 1984 handler om det som foregikk her.
Vi fikk utdelt hvert vårt headsett hvor en guide ledet oss gjennom stedets historie og den politiske situasjonen i Kambodsja i denne perioden. Det ble en gripende og sterk opplevelse som alle burde få med seg dersom man besøker Kambodsja.

image

Tuol Sleng var opprinnelig en skolebygning. Etter Røde Khmers erobring av byen, ble skolebygningen omgjort til konsentrasjonsleir og brukt til systematisk tortur og utryddelse av fangene. Mellom 14000 og 20000 var fengslet her i perioden 1975-1979, bare 12 overlevde. Alle fangene ble av fangevokterene nøye registrert og fotografert og tusenvis av disse sort/hvitt bildene er utstilt i museet. Bygningen er bevart slik Røde Khmer forlot den i 1979. Det er ikke mulig å forklare følelsen en får når man ser alle de bildene av menneskene som du vet har sittet der.

image
Nationalmuseet i Kambodsja (National museum of Cambodia)
I dette museet finner du den største samlingen av Khmer kunst. Her er det over 14000 gjenstander med store og små hiduistiske, buddhistiske og andre figurer uthugget i stein fra Khmer imperiet. Her fikk vi lest i hendene våre og et velsignet armbånd.

image
I dette museet fikk vi oppleve fantastisk tradisjonell dans og sang fra Cambodian Living Art. Dansen er preget av noen helt spesielle håndbevegelser så en kan nesten tro at de alle har hypermobile ledd i både fingre og tær. Det ble en stemningsfull og fin avslutning på en dag som var preget av mange sterke følelser.

Klem Grethe og Anne Mette

This entry was posted in Reise.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *