STOLPEBYEN KOMPONG PHLUK

IMG_4096

Skal man utforske et nytt sted rask og best mulig så ta bena fatt, jogg eller sykkel rundt. Vi startet dagen med en joggetur, Anne Mette fikk utforsket byen og Grethe havnet på landsbygda ☺ Da var det nok trim for denne dagen, så resten av dagens utforskingen ble med Tuk Tuk vårt nye favoritt fremkomstmiddel.

Tuk Tuk sjåføren kjørte oss til et havneområde i innsjøen Tonle Sap hvor en båt tok oss med til landsbyen på påler, Kompong Phluk.
Mørke skyer truet i horisonten men heldigvis kom de ikke over oss så vi tøffet utover i strålende solskinn. Husene i vannet er litt av et syn særlig når du vet at de står på påler som er opptil 10 meter. Selvfølgelig er mye organisert og lagt opp for turister, så vi ble kjørt inn til en kai hvor små båter med mor og barn lå på rekke og rad. For et lite ekstra beløp, som skulle gå til mor og hennes familie, kunne vi få bli med i en av båtene å padle mellom husene for å se hvordan de bodde. Vi ble selvsagt med og fikk en rolig og stemningsfull tur mellom hus og mango trær i vannet. Barnet sovnet underveis på turen, en lang dag på jobben. Fiske og turisme er landsbyens viktigste inntektskilde.
Vannet er ikke i nærheten av klart, men her utføres alle daglige gjøremål som fiske, transport, vasking, bading m.m. I regntiden er innsjøens overflateareal 6 ganger større enn i tørketiden og normaldybden er kun 1 meter.

Å ferdes i trafikken i Kambodsja og også ellers i Asia er med livet som innsats. Her kommer sykler, mopeder, busser og biler i alle retninger. Mor, far, barn og alt du for øvrig trenger å frakte går fint på en og samme scooter. Man sier at nordmenn er født med ski på bena men da er de her nede i alle fall født med scooter mellom bena. Barna både spiser og sover på kjøreturen.
Vi kom oss trygt frem og tibake selv om deler av veien var under vann. Regntiden er nettopp over så vannet står enda høyt mange steder.Turen på Tuk Tuk hjem igjen var i rushtrafikken og kanskje enda mer spennende ☺

Klem fra Grethe og Anne Mette

This entry was posted in Reise.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *