NYUANG SHWE

IMG_3634

ADVARSEL! her kommer hardcore bilder for øyet

IMG_3509

JETTY: er en trebåt. Vi hadde 2 dager på Inle Lake, hvor vi farten rundt i en Jetty. Sola skinte, vind i håret og den fantastiske byen bygd på stolper midt ute i innsjøen. En følelse og et syn vi alltid kommer til å ha med oss. Noen av de beste dagene i våre liv.. Vi besøkte fabrikker, spiste lunsj, var på marked, så på flytende tomatplantasjer. Fikk tusenvis av smil mens vi tøffet rundt i nabolaget.

PAGODER OG KLOSTER

IMG_3701

Det ble noen pagoder og kloster besøk her også. Ute i stolpebyen besøkte vi JUMPING CATS KLOSTER hvor de tidligere trente opp kattene til å hoppe. De måtte hoppe for å få mat. Dette ble en så stor attraksjon at folk var mer opptatt av kattene enn meditasjon og turistene kom bare for å ta bilder av kattene. I dag er det fremdeles katter der men de hopper ikke på kommando lenger. Et annet nydelig sted vi besøkte var PHAUNG DAW OO PAGODE. Tidligere var det 1054 pagoder der nå er det over 1100. Mange er under restaurering, her kan du donere penger til å restaurer en stupa og du vil få navnet ditt og landet du er fra gravert i en marmorflis på stupaen. Vi fikk se en stupa som en normann har donert penger til i samarbeid meg guiden vår. Mest spennende var det å besøke SHWE YAN PYAY PAGODE OG KLOSTER hvor vi satt ned var med på en undervisningstime til munke novisene. Vi skjønte selvsagt ingenting, men følte på den gode rolige stemningen.

SYFABRIKK: Atter en gang ble vi helt satt ut. Her veves det longyi, skjerf, vesker og topper av bomull, silke og lotus. Med lotus gjør de hele prosessen selv, fra blomst til trå til ferdig produkt. Nå med flere turister i landet har salget økt kraftig og de er i ferd med å bygge ut fabrikken sin til det dobbelte. Vi fikk kjøpt oss hvert vårt silke longyi og skjerf.

KNIV FABRIKK/ BLACK SMITH: Her lages arbeidverktøy som kniver, machete, tattoo nåler, bjeller, trommer og ufattelig mye annet på samme viset som som vi jobbet på for ca 80 år siden. Å beøke disse fabrikken, skulle en tro en var på et folkemuseum men det er faktisk hverdagen og virkeligheten deres.
HVORDAN FISKE: vi fikk et lyn kurs i hvordan de fisker av guiden Sai. Disse fiskerene har en balanse du ikke oppnår med yoga 3 timer i uka 😉 De sitter på enden av båten, speider etter fisk. Når de ser fisk setter de “trompeten” i vannet, spidder fisken, slipper ned garnet og fisken er fanget. De fisker også med garn. Hvor de setter opp garnet, bruker åren til å skremme fisken inn i garnet. Også ror de med en åre og bruker leggen til å ro med, for mer kraft og for å ha armene klare om det skal dukke opp fisk.

SIGAR FABRIKK: Her rulles det store og små sigarer i et voldsomt tempo. De jobber på akkord, så det blir ikke mye hvile. Det jobbes mens turister (inkl. oss) sitter i ring rundt de, ser på, filmer, tar bilder og stiller tusen spørsmål. Sigarene kommer med ren tobakk, og med tilsetting av mint eller anis. Vi måtte kjøpe oss en øl og cigar med anis smak. Livsfarlig! Det var sykt godt for 2 som nettopp har sluttet å røyke.

5 DAGERS MARKED: 5 forskjellige byer har marked hver sin gang. Så markedet kommer til samme by hver 5. dag. Her selges alt av mat og krydder. I tillegg finner en noen elektriske varer, utleie og salg av musikk og film. Skomaker og frisør, 6 kr for en hårklipp 😉 Alternativ lege, med alternativ medisin. Vi besøkte markedet i både Nyaung Shwe og In Dein.

PARAPLY FABRIKKEN: På papir fabrikken lager de papir som brukes til å lage skrivebøker, lamper, tapet, paraplyer og tro det eller ei……luftballonger. De tar bark, koker det i 8 timer. Slår på det mot en stein til det blir mykt. Legger så et tynt lag i en ramme oppå et filtstykket. Setter det i sola til det tørking. Vips så har du et stykke papir. Inne i verkstedet skjæres alt til paraplyer og lamper for hånd av tre. produktene males og pyntes.
SØLVSMED: Turen hos Sølvsmeden var veldig vellykket for Anne Mette, endelig fikk hun lagd sølvringer som passer på midterste leddet på fingeren. Det er 3. generasjon som driver nå, i 2015 har de 70 års jubileum. 12 ansatte som gjør alt fra å utvinne sølvet, designe, produsere og å selge smykkene.

HJERTEVARME

IMG_3780

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Siste dagen vår i Nyaung Shwe var vi tilbake på sykkelsetet. Etter å ha drukket kun øl i lange tider, var det 2 strålende happy faces på vei til en vingård. Vi fikk omvisning, vinsmaking, og kjøpte med oss 3 flasker. Happy! Avsluttet med en lang lunsj med den skjønne guiden vår Sai. Han har den tørreste humoren, som en bare må le av. Han tok virkelig godt vare på oss i 3 dager til ende. Så vandret vi gatelangs med hodet under armen og kameraet på halsen.

Vi må få takke Astri i Moby Dick og Signature Myanmar for det fantastiske opplegget hun lagde for oss. Vi ble virkelig bært på gullstol fra morgen til kveld! Kjempe klem til guidene våre Thiha Kyaw og Sai, dere er fantastiske!

Ydmyke klemmer fra Anne Mette & Grethe

This entry was posted in Reise.

One thought on “NYUANG SHWE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *