YANGON

23 timer tok det oss å komme til Myanmar. 12 timer på flyplassen i Kunming, hvor vi sov over 4 stoler utenfor KFC. Ikke behagelig men nødvendig til tider.
Når vi endelig kom frem, stod verdens blideste guide og sjåfør på flyplassen og tok imot oss. Installerte oss på hotellet east som ligger i downtown.
På de dagene vi var i Yangon fikk vi sett og lært mye. Guiden vår Thiha Kyaw er virkelig verdens skjønneste guide, morsom og gentleman til fingerspissene.

Startet med en tur til SHWEDAGON PAGODE den var bokstavelig talt blendende vakker. Toppen med de over 4500 diamantene er vist nok det første sola treffer når den står opp og det siste den treffer før den legger seg. For vår del så bøttet det ned med regn uten at det la noen demper på opplevelsen.

Vi dro til byens høyeste hus, hvor det ligger en restaurant på toppen, skulle prøve oss på tradisjonell Myenmar mat, det med dårlig hell. Kylling og nudler kan vel ikke slå feil? Joda, i suppe med lever og andeegg så. Utsikten derimot var upåklagelig. Skal sies at all mat vi har spist i Myanmar etter det har vært nydelig.

Ved besøket av den liggende Buddha CHAUKHTATKVI TEMPELET fikk vi helt vann på ukedagsbuddhaen vår. 3 ganger på Buddha, 3 ganger på dyret.

Vi fikk komme inn i et Kloster som er en skole for barn som er nonne og munke noviser. Her er det både gutter og jenter. De deler skole men bor hver for seg. De fleste av barna er foreldreløse, eller så fattige at de ikke har mulighet til annen skolegang. Selv om disse barna er vant til besøk av mange turister hver dag (en av inntektskildene deres) så føler en seg som en inntrenger når en skal ta bilder av de i hverdagslige sysler, samtidig som det er en veldig fin opplevelse. Følelsene snur opp ned på slike dager.

På veien til et marked vi skulle besøke, stoppet vi utenfor Aung San Suu Kyi sitt hus akkurat i det hun kom kjørende inn porten. Vi har ikke sett henne, men sett bilen hun satt i 😉 I 2011 ble det satt opp en stor mur rundt huset som vi har sett på nyhetene mange ganger. Det var fra der hun holdt alle talene sine under husarresten.
Midt i sentrum ligger det et stort marked. Her selges malerier, smykker, sko/sandaler, vesker, klær, mat og mmm. Kunst fra hele landet samles og selges her. Det er super trangt, smale ganger med ting, de sitter og syr, fikser sko, lager mat og smykker og det er sjarmerende. Sekkene våre er så fulle at skal noe inn må noe annet ut. Så når det koster 12 kr for et par sandaler, 20 kr for en veske, 6 kr for et armbånd, da ryker gamle shortser og sandaler i søpla.

GATELANGS: Guiden vår tok oss med på en tur gatelangs. Midt i downtown ligger det en stor Pagode som heter Sule. Sentrum er bygd utifra denne. Så når de skal forklare hvor ting er så går det i meter fra Sule øst, vest, nord eller sør.
Her ser en mange bygninger fra britenes kolonitid. En kan se storslagenheten i disse bygningen, men pga. lite penger, varmen og fuktigheten er de nå i oppløsning. Vi trodde det hadde vært storbrann, men det er råte, mugg og mose pluss noen busker som preger husene.
RINGEKLOKKER: Her har de ikke ringeklokker, så i alle blokker og høyhus har de slengt ut en snor med ei bjelle inne i leiligheten og forskjellige kreative ting i den andre enden for at folk skal vite hvilken snor de skal dra i. Når de ikke gidder å gå ned alle trappene for å kjøpe mat, roper de bare ned til matselgerene som står gatelangs (og de er det mange av) som henger på mat i ringeklokka. De heiser maten opp og sender penger ned igjen. Genialt! Maten som selges på disse gaterestauranten er så billig at du ikke får lagd mat billigere hjemme. Derfor spiser folk de fleste måltidene sine ute, spesielt frokost.
Vi fikk se hvordan de laget til Betel, og forskjellig mat som er typisk Myanmar.
HAVNA: En tur på havneområdet (ei elv) var skikkelig spennende. Det er så deilig å være midt i andres hverdag, hvor en kan tusle rundt å bedrive “peoplewatching” vi elsker det. Her er det stor båttrafikk, med alt fra små Jettyer som frakter folk og varer over innsjøen til større ferger som går opp og ned elva. Fergene er primitive og veldig billige. Det er matboder på rekke og rad, det meste kan kjøpes til en meget lav pris. Mange uten jobb er her i 10-12 timer for å tjene litt på å bære varer av og på båtene. De kan tjene ca 10 kr timen. Det må gjentas at folk er så utrolig blide og smilende (med røde tenner)

I BOTAHTAUNG PAGODE besøkte vi AHMAGYI MYA NAN NWE, hun er kjent som dragens vokter i pagoden. I Myanmar trodde de aller fleste på ånder som kalles nats men nå hører de stort sett til i eventyrene. Noen tror fremdeles på åndene og de kommer for å ofre store oppsatser med kokosnøtter og bananer. Gir henne drikke, ris og blomster. Hvisker hemmeligheter og ønsker velsignelse. Utenfor ligger utmagrede hunder og kvinner med små barn som tigger for livets opphold……….

 

IMG_3228

TEHUSET: Oppholdet vårt i Yangon ble avsluttet med at guiden og sjåføren vår inviterte oss til tehuset. Det finnes i Myanmar som i veldig mange andre land en rekke tehus. Her sitter som oftes menn, prater og ser sport på tv mens kvinnen gjør unna dagens innkjøp. I større byer er dette gjerne en samlingsplass for ungdom også. Her serves søt te, den er så søt at den smaker som varm sjokolade, vi måtte også smake på Dumpling som gikk ned men har ikke fristet til gjentagelse.

Klem fra Anne Mette & Grethe

This entry was posted in Reise.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *