MYANMAR

IMG_3079

Kast deg på flyet og reis til Myanmar, jo fortere jo bedre. Fantastisk land som bør besøkes før turismen tar helt av. Vi har aldri møtt hyggeligere, mer smilende og vennligere mennesker.

Myanmar tidligere Burma fikk sitt offisielle navn Republic of the Union of Myanmar i 1989. Landet har vært styrt av militærjuntaen siden 1962 og frem 2011. Selv etter valget i november 2009 domineres parlamentet og regjeringen av representanter med bakgrunn fra militærjuntaen. Til tross for dette er det siden 2011 blitt gjennomført en rekke reformer i en mer demokratisk retning.

Militærjuntaen gjennomførte fritt valg allerede i 1990. Dette valget vant  Aung San Suu Kyis parti Nasjonalligaen for demokrati. Valgresultatet ble ikke godkjent av militærjuntaen og hun ble ikke godkjent som landets nye statsminister.

I 1989 ble Aung San Suu Kyi satt i husarrest. Hun kunne slippe fri hvis hun forlot landet. Det gjorde hun ikke og har siden den tid vært inn og ut av arrest og fengsel. Hun slapp endelig fri 13. november 2010. På grunn av husarresten fikk hun ikke deltatt i valget i 2009.
Hun ble tildelt Nobels fredspris i 1991, men på grunn av arresten kunne hun ikke komme til Norge for å motta prisen. Det skulle ta over 20 år før hun kunne holde sitt Nobelsforedrag i Oslo.
I 2012 ble det holdt et suppleringsvalg i Myanmar og dette valget vant Aung San Suu Kyis parti  NLD med 42 av 45 plasser og hun sitter nå som parlamentsmedlem.
Hun er datter av General Aung San som forhandlet frem Burmas selvstendighet fra Storbritannia i 1947. Han ble drept i et attentat samme år av motstanderne.

Hovedstaden ble flyttet til Naypyidaw/Pyinmana fra Yangon i 2005. Ifølge vår guide skjedde byttet av 2 grunner, Yangon ligger nær kysten og det gamle militærstyret var redd for angrep fra andre nasjoner sjøveien. I tillegg ligger den nye hovedstaden midt i landet slik at det er sentralt for alle innbyggerne. Hovedstaden har ca 30000 innbyggere mens i Yangon er det 6 millioner.

Myanmar er delt inn i 14 administrative enheter, 7 av disse kalles delstater og 7 kalles divisjoner. Divisjonene har en majoritetsbefolkning av burmanere, mens det i delstatene er andre folkegrupper i majoritet. Det er over 100 etniske folkegrupper i Myanmar. Disse er delt inn i 8 hovedgrupper burman, kayah, karen, kachin, chin, mon, rakhine, og shan. Hver av de har da sin egen selvstyrte stat (fylke).
Landet grenser mot Bangladesh, India, Kina, Laos og Thailand.

IMG_3144

I følge guiden vår er det nå mulig å importere en bil pr person. Tidligere var bilkjøp en veldig dyr fornøyelse som de fleste ikke hadde råd eller mulighet til. Dette har ført til trafikkaos i Yangon da infrastrukturen ikke er utbygd for denne eksplosjonen i bilkjøp. Veinettet ellers i Myanmar er også veldig dårlig. En annen morsom ting ang. biler er at det er lett å peile ut de ekte taxiene da de har røde skilt og resten av bilparken har sorte.

Grunnskolen er gratis i Myanmar men lærene kjører ofte en så dårlig undervisning  at de må ha privat timer i tillegg. Dette for å tjene ekstra penger og da blir det ikke så helt billig allikevel. Helsevesenet koster penger og er dyrt for den vanlige mann i gata. På markedene finner du derfor en aletrnativ lege som selger alternative medisiner.

IMG_0255

Noe av det første du legger merke til når du lander i Myanmar er klesdrakten. De aller fleste går i skjørt som blir kaldt Longyi. Mennene knytter denne foran, mens kvinnen draperer den rundt kroppen og fester den på siden. Alle skolebarn har hvite skjorter og grønne Longyi.

87% av landets befolkning er Buddhister. Du finner fantastiske store og små Pagoder over alt i Myanmar.

Pagode er fellesbetegnelsen for Stupa, Tempel og Kloster. Stupa er kompakt med en Buddha plassert inne i bygningen, du kan ikke gå inn i denne. Templer er åpne slik at du kan gå inn. Alle gutter må fra de er 5-11 år være minimum en uke i kloster og leve som noviser. Jentene slipper men klostrene gjør en fantastisk jobb for landets fattige og foreldreløse barn. Her kan de komme å bo både jenter og gutter. De er noviser og lever som munker og nonner som er et hardt liv, men de får mat, tak over hodet og gratis utdannelse. Mange går ut av klosterlivet når de er voksne og ferdig utdannet og begynner i vanlig arbeid.

IMG_3053

Den aller største og fineste Pagoden vi besøkte var den over 2500 år gamle Shwedagon Pagode  som er omkranset av 100 vis av små og store stupaer og ligger i Yangon. Den er over 110 meter dekket av gullplater og i toppen av Stupaen er det over 4500 diamanter og edelstener, den største er en 72 karat diamant. Under renoveringen kom mennesker i hopetall og donerte sine ringer.

IMG_3090Den gigantiske liggende Buddha i  Chaukhtatgyi tempelet var en annen stor opplevelse. Byggingen av den nye Buddhaen startet i 1966 og var ferdig i 1997. Den opprinnelige liggende buddha fikk vi se et bilde av og den var ikke videre vakker. Den liggende Buddha er 67 meter lang. Øynene er laget av glass og veldig detaljerte med lange vipper. Det er viktig at Buddha er vakker, så denne har t.o.m rosa neglelakk med gullkant. Under begge føttene er det 108 merker som man sier Buddha var født med og som representerer de 3 verdener. Buddha liggende er når han inntrer i Nirvana, det endelige målet i Buddhismen.

IMG_3335

Den største, vakreste og best bevarte Pagode i Bagan heter Ananda. I følge vår guide så har du ikke vært i Bagan hvis du ikke har besøkt denne. I hver inngang står det en 9,5 m gullbelagt buddha. 2 av de er originale fra 1200 tallet mens 2 er av nyere dato. En av de gamle buddhaene ble stjålet og smeltet om for over 100 år siden da den var laget av gull og annet edelt metall, den andre ble ødelagt i en brann.

IMG_3356

Det mest imponerende for vår del var nok når vi klatret opp på en stor pagode og kunne skue utover landskapet å se flere hundre pagoder. I Bagan er det i dag over 2200 pagoder, i storhetstiden under kong  Anawratha i 1057 sies det å ha vært over 4000. Mange har blitt ødelagt av plyndring, forvitring og av mange små og store jordskjelv spesielt jordskjelvet i 1975, I dag har flere blitt restaurert og mange er under restaurering. Vi ble fortalt at det var på grunn av en konkurranse at det ble bygd så mange  på denne hellige plassen.

THANAKHA: Er et tre som tørkes og pulveriseres og brukes for å beskytte huden mot sola. En kan få kjøpt det i ferdig pulverform, men de aller fleste hadde en flat stein som de tok litt vann på for så å dreie pinnen rundt på steinen. Det ble  som gul lotion, klar for å smøres på huden, hvor den tørket inn. De hadde forskjellige mønster, spesielt barn var glad i å være kreative. THANAKHA skal være som solfaktor samtidig som det fukter huden og gir den en svak bleking. Vi hadde selvsagt veldig lyst til å prøve dette, men var ikke interessert i å dra på en stein og en kvist, så lykken var stor da hun på Silkefabrikken tilbød seg å gjøre det på oss. Svette og med solfaktor 50 var resultat med mindre hell men vi var blide og lykkelige.

BETEL: Betel er noe de aller fleste menn og noen kvinner tygger på istedenfor snus, røyk, tyggegummi osv. Det lages av en plante som heter Betel leaf. Selve Betel er noe nøttelignende som vokser på disse buskene. De tar et blad fra samme tre, smører på en guffe som inneholder sitron, strør på med litt tobakk og hakkete Betel. Dette pakkes sammen og stappes i kjeften. Når en tygger det blir spytt og tenner blodrødt. Det produserer en hel del spytt, derfor må en spytte røde klyser over alt. Ikke sjarmerende. Vi måtte selvsagt prøve, på badet med do og vann i nærheten. Det var faktisk ikke så ille på smak, men mengden og konsistensen gjorde at brekningene kom etter bare noen tygg. Fint, da slipper vi å slite med røde tenner.

Klem fra Grethe og Anne Mette

This entry was posted in Reise.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *