DEN FORBUDTE BY m.m

IMG_0132

 

Den himmelske freds plass, også kalt Tiananmen-plassen, er et torg på 880 x 500 meter som ligger foran Den forbudte by. Her er det plass til over 1 mill. mennesker og er verdens største torg. På Den himmelske freds plass ligger blant annet Mao Zedongs mausoleum.

I 1989 ble det avholdt store studentdemonstrasjoner for demokrati og frihet på dette torget. Demonstrasjonen ble slått ned av militæret og flere hundre mennesker omkom. Hendelsen omtales som Massakren på Den himmelske freds plass.

Går du inn hovedinngangen til Keiserpalasset og inn til Den forbudte by passerer du den Himmelske freds port. På veggen henger det et enormt maleri av Mao Zedong.

Den forbudte by. Navnet kommer av at området under keisertiden var avstengt for vanlige folk, bare keiserfamilien og hoffet hadde adgang. Området er på hele 720 000 kvadratmeter, og har 800 bygninger med over 8000 rom. Dette er et tidligere Keiserlig palass som ble bygd under en av de føste Ming keiserne 1406-1420. Den forbudte by rakk å være hjem for 24 keisere, helt til Kinas siste keiser ble kastet ut i 1924.

Når du går ut den nordlige porten i Den forbudte by kommer du til Jingshanparken der den siste Mingkeiseren hengte seg da opprørshæren erobret palasset hans i 1644. Denne høyden er kunstig bygd av jordmassene som ble gravd ut da de bygde keiserpalassets vollgraver.

Ca 45 min sørover fra den forbudte ligger Temple of Heaven – Himmelens temple (bygget ferdig i 1420) som står på en forhøyning av hvit marmor og utformet som et møtested mellom himmel og jord. Hit ble keiserne i over 500 år båret i bærestol fra Den forbudte by for å faste å be i 3 dager. Bindeleddet mellom himmel og jord var Keiseren.
Tempelet er omgitt av et enormt parkområde Tiantan-Parken som i dag flittig benyttes av byens befolkning til bl.a. morgentrim, lufting av fugler i bur, dansing og rekreasjon.

Parallelt med Jinhansparken er det en liten innsjø omkranset av en kjempefin park. Beihai parken. Her kan du leie en båt å trø deg rundt på innsjøen. Ved feiring av høstfestivalen og Fullmoon festival er det show, båter med lys og stor fest for barn og voksne i denne parken. Kun den nordlige delen av innsjøen er åpen for publikum for den sørlige delen er omkranset av store murer og stengt av for folket. Innenfor disse murene holder ”The government” til og har en helt privat del av innsjøen for seg selv.

Klem fra Grethe og Anne Mette

 

 

This entry was posted in Reise.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *