BEIJING

IMG_2988

 

wow for en by. Beijing er byen med kontraster. Vi har hatt en aktiv uke her i Beijing, ute fra tidlig morgen til sene kvelden og vi har bare rukket å se en del av byen. Nord siden av byen består stort sett av høye fancy nye bygninger hvor finans og fiffen holder til, øst siden har lavere sjarmerende bygninger, her finner en også gamle Beijing. Langs hoved gatene på øst er det satt opp murer som skjuler hvor ” de mindre rike bor”

Beijing og Kina har definitivt gitt mer smak. Her kan en få absolutt alt, det eneste vi ikke har funnet som bør være en kjempe suksess er et vaskeri. Det koster 12 kr å vaske ei truse på hotellet, det nytter ikke når en lever på vårt budsjett. For ikke å snakke om Internett, det er vist bare Hongkong som kommer inn på Facebook, ikke har vi fått blogget for de aller fleste blogger er sperret ta da med YouTube i samme slengen.

Mye er annerledes, her sover, raper, spytter, promper, harker, smatter, glaner, går på offentlig toalett ( som du finner overalt) med do døra åpen er helt naturlig, dette gjør du akkurat når det måtte passe deg. Barn bruker ikke bleie, de har fremdeles hull i buksa og setter seg ned nårsomhelst og hvorsomhelst når trangen er der. Barna blir også bært over alt, selv de som har vogn går stort sett rundt og bærer.

Biler, sykler, mopeder og myke trafikanter er i skjønn forening. Der virket som fullstendig kaos, men det er et system i alt. Myke trafikanter lager minst bulk i bilene så de ligger lavest på rangstigen. Rødt lys gjelder ikke om du skal svinge til høyre, så er du ute og går følg med, å gå fort.

Et gammelt kinesisk ordtak er: du skal ikke eie mer en tre ting, da er det tingene som eier deg. Eller du skal ikke eie mer enn du får med deg opp i et tre, men det virker som de lever etter: du skal ikke eie mer enn du får med deg på sykkelen 😉

Her finner en store nydelige parker og storslagne templer. Vi var så (u)heldig at vi fikk med oss Mid Autum Festival. Noe som gjorde at det var ikke bare oss men 1000 vis av flere som hadde fri og skulle rundt å se serverdigheter. Det var som å gå i 17. mai tog hver dag. Under festivalen var det full måne, det må også feires med moon cake. Den originale er en form for deig med 5 forskjellige nøtter i. I år var måne veldig rund, det skal ta 8 år før den er så rund igjen.
I parkene gjør folk alt bortsett fra å sole seg. Det er kjent at på disse trakter ønsker en å holde huden så hvit som mulig. Her går en med paraply hver dag, mot sol og regn. Til og med på sykkelen hadde de finurlige stativer til å sette opp paraplyen i. Kanskje ikke så rart at vi fikk litt mye oppmerksomhet når vi rigget oss til i parken i bikini.
I parkene foregår det også forskjellige former for trening. Tai chi om morgenen, noen jogger, trene på å gå baklengs er også helt naturlig. Vi prøvde å finne et treningsstudio, det finnes noen få, vi fant kun 2 hvor de tok imot utlendinger og der kostet det 500.- for dagspass. Altså vi fikk nøye oss med gå turene våre.

People watching er morsomt og lett her. Er det noe eller noen du synes er fasinerende er det bare å glane i vei. Alle steder vi har lest om Kina står det at skal du spørre før du tar bilde av noen. Det gjelder tydeligvis ikke motsatt vei. Har aldri vært slik en attraksjon før. Folk tar bilder av turistene hele tiden. Noen prøver å gjøre det i smug, noen helt åpenlyst også er det de som gjerne vil bli tatt bilde av sammen med oss. ……… er vi så rare?

Shopping er et kapittel for seg selv. Alt kan kjøpes her og alt er ufattelig billig. Ikke at vi har plass til noe stor innkjøp, men noen småting trengte vi. Dro på perlemarkede, der skal en vist prute ned 75%, minst 50%. Da ingen av oss er spesielt gode på pruting var vi veldig fornøyd når vi klarte 50 % ned i pris. Kjøpte bla.a. 2 sett spisepinner, betale 200,- når vi kom opp i shoppinggata etterpå fant vi de samme pinnene til 40,- for 2 sett. Vi er vel også de eneste som har klart å kjøpe en paraply for 100,- har ikke sett en paraply til over 20,- etter det. Etter dette har vi begynt å se på det vi betaler for mye som sponsing 🙂

Skal sies at det er veldig mange pene kinesere. Sjeldent en ser så mange perler på en snor. En ny uheldig trend som er kommet til Kina er at barna er så søte med runde kinn. Derfor fores de opp med fet mar etter skoletid. Da er det ikke bare kinnene som blir runde, så på nyhetene tar de opp det nye helse problemet diabetes nesten hver dag.
Gentlemen er det også mange av her, bl.a. bære mennene alltid veska til damene sine. Søte er de der de går rundt med gull og blomster dekorerte små skulder vesker.

Kina, vi kommer helt klart tilbake

Beijing zoo er en av de eldste zoologoske hager i Kina. 89 hektar stor med store innsjøer, dammer og hager. Dyrehagen har ca. 450 landdyr og akvariet ca. 500 sorter marine dyr. Mer enn 6 millioner besøker hagen hvert år. Dyrehagen ble grunnlagt i 1906 i slutten av Qing dynastiet. Det største trekkplasteret er Giant Pandaer. Akvariet ble åpnet for publikum i 1999.

Skjønner ikke hvorfor vi besøker denne type steder. Det er som regel bare fælt å se hvordan dyrene har det. Her er det stort sett grusomt. Stedet er preget av at det er gammelt, alt for store parker og fri områder i forhold til hvor bitteliten plass dyrene har. Det er møkket, trangt og dyrene er kjempe stresset, publikum kommer alt for tett på dyrene. Stakkars isbjørnen er så møkkete at den ser ut som en brunbjørn. Også finnes det så ufattelig mange idioter, hvorfor må folk hamre på glassruter, kaste mat og søppel inn i bur og innhegninger, skrike dyrelyder i tro om at de får oppmerksomhet.
Akvariet derimot var nytt og veldig fint. Her fikk vi også med oss et show med hvithval (som vi forelsket oss fullstendig i) sjøløve og delfiner.

Klem fra Anne Mette og Grethe

This entry was posted in Reise.

One thought on “BEIJING

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *