KINESISKE MUR

IMG_2686

Atter en gang hadde vi en privat guidet tur, denne gangen med en guide som heller ikke var spesielt stø i engelsk, og nå med en Kinesisk aksent. På den 1 ½ timers kjøreturen ut av byen la han seg til å sove. Når vi kom frem til Farmer House fikk vi kastet fra oss bagasjen og pakket ned litt vann og bananer til turen. Vi starte med 1 ½ times gåtur rett opp fjellet. Guiden trodde han var en fjellgeit og når vi kom til toppen hadde han brent av kruttet.
Muren gjorde et definitivt stort inntrykk, det føltes spesielt å gå på et slikt historisk bygg. Under byggingen gikk flere tusen liv tapt og mange av disse er begravd i muren. Som dere ser på bildene så var vi veldig heldig med været og kunne nyte utsikten maksimalt. Etter fjellsiden opp og ned og turen på muren med X antall trapper hadde vi rumper så harde som den Kinesiske mur i 3 døgn etterpå.

Den kinesiske mur er et 8851 km langt forsvarsverk, bygget av jord og stein. Muren ligger i det nordlige Kina.
Den kinesiske mur er etterfølgeren til flere andre murer som ble påbegynt på 200 tallet f.kr av Shi Huangdi, den første keiseren av hele Kina.
Kina har gjennom historien vært utsatt for utallige angrep fra nomadiske befolkningsgrupper i nord. Keiseren beordret bygging av en sammenhengende mur fra øst til vest. Under ledelse av general Meng Tian ble 300 000 bønder, soldater og kriminelle satt i arbeid. Titusener døde i løpet av de ti årene byggingen pågikk

Den kinesiske mur regnes som jordens største byggverk og ble bygget ferdig under Ming Dynastiet. Muren skulle beskytte Kina mot plyndringer fra Mongolske og Tyrkiske stammer.
Ming-tidens mur var seks til ti meter høy, og der den er restaurert har den gjerne denne høyden. Lange strekk av muren er nedslitt og ødelagt av tidens tann, eller forsvunnet da folk langs muren har brukt steinen som byggemateriell til andre ting. I dag er muren fredet og ble oppført på Unesco´s verdensarvlisteI 1987.
I motsetning til populære myter er ikke muren synlig fra månen

Flere godt restaurerte stykker av muren ligger nordvest og nord i byprovinsen Beijing.

Klem fra Anne Mette og Grethe

This entry was posted in Reise.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *