ENERGIBEHOV

Alle trenger vi kalorier! Men hvor mye? Det er egentlig så enkelt, men alikevel så vanskelig.
I disse lavkarbo tider føler jeg at problemet har blitt enda mer komplisert for mange. En kalori er en kalori, og hva ønsker du å oppnå? Gå ned i vekt, bygge muskler eller en kombinasjon. Hva er viktigst for deg? I dag står det “lav karbo” på det meste, og mye av maten “drikker” vi også, så da er det kanskje ikke rart vi blir ekstra forvirret.

Vi har et vist behov for energi bare for å overleve pr. døgn (RMR/hvilemetabolismen/basalstoffskiftet). Hvor mye trenger kroppen bare ved å ligge stille og opprettholde alle kroppsfunksjoner, kan du regne ut ved følgende formel:

655,1 + (9,56 x vekt i kg) + (1,85 x høyde i cm) – (4,68 x alder)= RMR_________

eller gå inn på følgende link: http://www.nafwa.org/harrisbenedict.php

Hvis du ganger dette med følgende tall alt etter hvor aktiv din hverdag er, så vil du finne ut hva du ca trenger for å OPPRETTHOLDE vekten.

Innaktiv eller lite aktiv livsstil:         RMR x 1,5
Litt aktiv til moderat aktiv livsstil:   RMR x 1,75
Svært aktiv livsstil:                           RMR x 2,2

Ønsker du derfor å gå opp i vekt eller bygge muskler, må du ha et energiinntak som er høyere en tallet du her har funnet. Det vil også si at ønsker du å gå ned i vekt, så må kaloriinntaket være lavere enn det du nettopp har funnet. I tillegg må vi ta i betraktning at muskler veier mer enn fett, og at muskler øker forbrenningen.

Jeg har ofte hørt følgende: “Det er lurt å drikke en recovery drink eller proteinshake etter trening”. Ja dersom det er lenge til du får i deg riktig mat eller du skal øke muskelmassen, så er det perfekt. MEN OM DU SKAL NED I VEKT, så husk at disse også inneholder kalorier:) Det virker som om at mange ikke regner med alle kaloriene vi får i oss i drikke.

Til siste vil jeg anbefale på det sterkeste å få i deg mat som du tygger, IKKE DRIKKER. Kostholdet er det viktigste dersom du ønsker å gå ned i vekt. Treningen blir en stor helsemessig gevinst og en ekstra “boost” for å forbrenne kalorier. (f.eks så inneholder en muffins ca 400 kalorier, og på en knallhard aerobictime i 60 min forbrenner du ca 300-500 kalorier)

@gst2day

IMG_1905

 

This entry was posted in Trening.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *