OPTIMAL HOLDNING

Det er lett å finne tips og gode råd til styrkeøvelser for å få en god holdning, men jeg vil slå et lite slag for litt tøying i hverdagen, som også kan hjelpe deg med en optimal holdning og bevissthet. Med optimal holdning mener jeg at skjelettet er plassert der det skal være.

Vi snakker ofte om:
Nøytralt hode – ikke stikk haken frem. Hodet veier flere kilo, og nakkemusklene som skal holde hodet er små.
Nøytral rygg – naturlig svai
Skulderbaldene sammen – skulderbladene er “In Love”
Nøytralt bekken
Nøytrale kneledd – ikke heng på kneleddet (bananføtter)
Kroppsvekten er likt fordelt på hele fotsålen

Kort sagt, hvis du har plassert alle skjelettets deler “riktig”, så skal du bruke minimalt med muskler for å holde deg oppreist.

Mange av våre jobber er i dag stillesittende og kanskje også foran en PC. Begynn med å dra inn haken, åpne brystet og få skulderbladene sammen bak i ryggen. Hvis du nå sitter og leser dette, så rett deg i opp i ryggen og kjenn hvordan det føles med bare disse små knepene.

Kjenn også etter om du kanskje føler deg ørlite lettere til sinns, bare ved å åpne brystet:) Det er mange positive signaler vi sender til hodet vårt bare ved denne korrigeringen.

Her er 2 tøyeøvelser som burde gjøres hver kveld, gjerne foran TV`en.

Tøye brystmusklene (bilde 1)
Åpner brystet slik at du kan få skulderbladene sammen bak. 

Her kan du flytte armen lengre opp eller ned på veggen, slik at du får tatt hele brystmuskelen. Hold armen på samme plass og press brystkassen frem og hold der i ca 1 min. Pust godt inn og ut hele tiden. Skift til den andre armen. 

Tøye fremside hoft (bilde 2)
Hvis hofteleddsbøyerne er korte og stramme (som de også blir av mye sitting) så vil det påvirke bekkenets plassering. Bekkenet vil tippe bakover og vi får ikke rettet ut hoftene våre. Det kan igjen føre til en økt svai i ryggen. Har du ofte følt deg sliten i korsryggen, så kan det rett og slett hjelpe å tøye hofteleddsbøyerne.

Hold fremste fot i ca 90 grader, slipp hoften ned og frem samtidig som du retter deg opp i ryggen og drar inn maven.
NB! Pass på så du ikke lener deg fremover, da vil du ikke få full effekt på hele hofteleddsbøyeren.
Hold også der i ca 1 min på hver side og pust rolig inn og ut.

Begge øvelsene bør gjøres 2-3 ganger på hver side. Det finnes mange forskjellige tøyingsmetoder, men denne skulle være enkel og grei og gjøre mens du ser på TV:) Gjør øvelsene før du setter deg ned i sofaen, da har du gjerne gått rundt i leiligheten/huset og er litt varm i muskulaturen.

Til slutt vil jeg bare få pressisert at vi må trene styrke for mave og hele baksiden av ryggen (også mellom skulderbladene) for at vi skal kunne holde oss i denne optimale possisjonen hele dagen:)

@gst2day

IMG_2023

This entry was posted in Trening.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *